Tibi žije a veselo si prdí

Tibi nie je môj muž. Aj keď je spolubývajúci. Tibi je vodný kefír, ktorý vyrába z vody a cukru strávením sacharidov probiotiká.

Brrrr. Si možno poviete. Už sme mali tibetské kryštály aj kombuchu, už také zdravé čudo nechceme. Ale! Pamätáte sa na bazový šampus, ktorý vyrábali naše babky na konci záhrady v 3 litrovej zaváraninovej fľaši? Tak mi ho máme každý deň.

V rýchlosti poviem, že na webe je všetko o nich, tak kto chce, môže čítať:
https://www.mojezdravie.sk/tibi-huba/
http://tibi.kevar.sk/

Prípadne sa môže pridať aj na Facebooku do uzavretej skupiny Tibi vodný kefír: https://www.facebook.com/groups/637171299749843/

No a tu som aj skončila, nechcem kopírovať cudzie texty. To, prečo sú probiotiká také prospešné, tiež nebudem rozpisovať. Dôležité je, že keď vstrebávanie a vylučovanie funguje, tak telu celkom pomáhame.

Prasačie hody pre Tibíkov – 1. fermentácia

Tibi sú kryštály ale aj nápoj – a áno, pije sa. Ale len šťava, ktorú Tibi kryštály vyrobia. Môj postup:

  • 3l zaváraninová fľaša – keď nemáte, zastavte sa v prvej reštaurácii a vypýtajte si, budú radi, že ich zbavíte nadbytočných skiel z kyslých uhoriek,
  • do nej za hrsť-dva Tibi kryštálov (vyzerajú ako priehladné hrudky z tesniaceho silikónu, na omäk sú príjemne nijaké.) Nedávajte viac ako pätinu fľaše, lebo ak je veľmi hrubá vrstva, mierne sa spodní Tibíci dusia, tak 4-5 cm. Ak ste ich práve dostali v cukrovom náleve, treba ich cez plastové sitko precediť.
  • 8 polievkových lyžíc bieleho cukru (pozor všetko, čo zabíja infekcie, napr. med zabíja aj ich – nemajú radi ani hnedý cukor),
  • za hrsť hrozienok – zvyknem ich opláchnuť vodou,
  • dolejem minerálnou alebo odstátou vodou a hotovo (milujú jemne perlivé zelené Saguaro z Lidlu). Odstátou preto, lebo chlór tiež zabíja baktérie a ako aj med, tak aj chlórová voda im vadí. Ak používate minerálku z fľaše, nevyhadzujte fľašu, budeme ju používať pri chladení elixíru v chladničke.

Občas im dám do tej 3l fľaše okrem hrozienok aj nejakú šumivú tabletku magnézia, vápnika… Tieto grífy nájdete aj v spomínanej Facebookovej skupine. Ale robievam to raz za pol roka, netreba to preháňať. Prílišná starostlivosť a bombardovanie vitamínmi a minerálmi nemajú radi.

Hrdlo fľaše prikryjem malým tanierikom a nechám na kuchynskom stole v rohu kvasiť. Keď je teplo, tak rýchlejšie sa to vykvasí, deň aj pol, ale zvyknem nechávať 2-2,5 dňa. Postupne koštujem, dôležité je, aby to bolo kyselkavé. Ak je to príjemne (nie príliš málo a ani nie prehnane ako rampáš) vykvasené, tak je koniec prvej fermentácie.

Príprava na pitie – 2. fermentácia

Zoberte jednu nádobu, na ňu nasaďte umelohmotné hustejšie sitko. Zoberte fľašu s Tibi kryštálmi, vyberte “zdochnuté” hrozienky – nepapajte ich, zjedli ich už Tiborovia – a zlejte šťavu.

Môj fígel je ten, že pridávam bazový sirup. Kupujem buď domáci alebo kľudne aj JUPÍ Bazový kvet (je bez konzervantov a umelých farbív a sladidiel). JUPÍ mám overený, chuťovo je super, nepripomína jablkovo-hruškový džús. Zapamätáte si ho tak, že má zelenú etiketu. Ja značku neustále zabúdam…

Sirup cez lievik nalejem ako prvý do minerálkovej Saguaro fľaše, ktorá za dva dni stihla zapadnúť za chladničku, tesne nad odparovák, kde ju musím loviť z kuchynskej stoličky. Asi toľko sirupu dajte, ako keby ste robili normálnu sirupovú vodu – ale radšej menej, lebo zo základnej fermentácie je tam zvyškový cukor.

Precedenú tekutinu potom môžete preliať, ale asi tak, aby ste tam mohli ešte 3-4 deci čistej minerálky dať. Prax je taká, že v chladničke sa s tými bublinkami ešte šťava pohraje. A dôležité, nelejte to až po hrdlo. Vzniká tam celkom parádna dávka CO2. Tekutina sa nedokáže stlačiť ale štupeľ isto povolí, ak nebude mať plyn kam sa uložiť. Stačí tak 3 cm od hrdla skončiť s dolievaním. Však viete, ako hovorí aj príslovie. Dobrých molekúl oxidu uhličitého sa na malom kúsku veľa zmestí. Ale ten kúsok im musíte dopriať. A šup s ním do chladničky. Aspoň na 3 – 7 dní. Ale skontrolujte uzáver!

Recepty fermentácie s rôznym ovocím, doporučené druhy a aj také, ktoré nie sú až také osvedčené, nájdete na FB skupine – viď link vyššie.

Vychladený nápoj je bomba. A hneď dvakrát.

Tú prvú bombu si môžete odpustiť. Ledaže sa vášmu manželovi nechcelo do maľovky a kuchyňa ju už potrebuje. Ako som už spomínala, CO2 je sviňa a vie spraviť v kuchyni peknú škodu. Otvárajte to pomaly ako šampanské. A potom šup do pohára a už len vypiť, je to ozaj bomba. Upozorňujem, že obsahuje trochu alkoholu – však som sľúbila „bazové šampanské“ – tak moc toho si nedávajte, ak budete do hodiny šoférovať. Ale tak dva deci vám neuškodí nikdy.

Tipy pre lenivých (nie Tibi, ale tipy)

Ak nestíham zliať šťavu, tak ako je, celú 3l fľašu aj s malým tanierom šupnem do chladničky. Vydrží aj deň, kľudne aj dva a môžete rozlievať neskôr. Ideálne je aspoň vybrať hrozienka, nech sa nekvasia ďalej. Tiborkovia v chladničke majú tendenciu hybernovať a prestanú ďalej prdkať. Alebo teda prdkajú minimálne. Však si povedzme. Ktorý chlap neprdí, keď spí?

Tipy pre dovolenkárov, alebo ako uložiť Tibi kryštály na odpočinok do chladničky

Tibi je nenáročný spoločník. Keď nemáte na jeho kŕmenie a tanečky v kuchyni čas a chuť, prípadne pôjdete na dovolenku, tak krištály dáte do sklenenej fľaše alebo plastovej misky, dáte im za lyžicu cukru – predsa nie sme tyrani – a zalejete minerálkou alebo odstátou vodou tak, aby ste ich pokryli. Zakryte ich a šup do chladničky. A tri týždne tam spinkajú, občas im vymeníte vodu, nakŕmite zase lyžicou cukru a tak ďalej.

Občas ich prepláchnem veľmi rýchlo tou “hnusnou chlórovou” vodou a tak ich ukladám k spánku.

Môj mimomanželský vzťah s Tiborom trvá od roku 2015

A manžel mi to toleruje. Dokonca ma prosí o rande s ním každý týždeň aspoň raz – dvakrát v kuchyni.

Tibi nestarne. Vlastne starne a priberá na objeme (ako ja), ale v jednu peknú noc sa začne rozpadávať, až rozpadne skoro na blato. Ale nemusíte panikáriť. To je úplne v poriadku. Narodili sa malí Tiborkovia a začínate Tamagotchi kŕmenie od začiatku. Vlastne až teraz mi dochádza, že japonci možno Tamagoči vymysleli ako detskú verziu tohto celého procesu. Však aj Tibíkovia sa občas spomínajú ako japonské kryštály… No neviem.

Ak v procese naberania “svalovej hmoty” váš spolubývajúci Tibík zdvojnásobí svoj objem, podarujte polovicu ďalej v sklenej fľaši s minerálkou a trochou cukru.

Kontraindikácie

Maximálne nevhodné pre histaminikov. V nápoji prebieha dosť seriózna fermentácia! A ako som spomínala vyššie, obsahuje aj málo alkoholu.

Pozor na podvodníkov

Kryštály Tibi nie sú na predaj. Nájde sa nemálo podvodníkov, ktorí vám pošlú za lyžičku kryštálov za nemalé peniaze a vy budete ich piplať pol roka, aby ste z nich mohli spraviť prvú poriadnu dávku nápoja.

Ak máte záujem, na Google mape nájdete darcov vo vašom okolí: pre mapu kliknite sem…

Prípadne môžete kontaktovať aj mňa, kontakty nájdete pod mojím menom Zuzana Oros (v Senci) vo vyššie uvedenej mape.

Záver

Tibíci sú naozaj nenároční, zvládnu aj zmrazenie aj posielanie Slovenskou poštou do rôznych kútov EÚ… Vydržia cestu poštou (nezamrazení) aj v ziplock sáčkoch. Zvyknem ich navlhčiť a pocukrovať, ale len v molekulárnych množstvách. Tak rozdávajte to, čo je dobré.

A ešte jedna pikoška. Ak máte radi svoje kvietky, tak ich občas môžete Tibi nápojom tiež poliať. Poďakujú sa vám!

S láskou sa na dnes lúčim,
Zuzana